Siden her tager udgangspunkt i inddragelsen af kommercielle aktører, herunder særligt ejendomsejere, som er en målgruppe, der kan være relevant at inddrage i udviklingen af bymidten.
Mobilisering af kommercielle aktører
Ved mobilisering af kommercielle aktører er det altafgørende, at kontakten og aktiviteterne tager strategisk afsæt i, hvordan samarbejdet kan styrke virksomhedernes forretningsgrundlag og dermed indirekte styrke handels- og bymiljøet.
Det er nødvendigt at møde såvel detailhandlende, erhvervsvirksomheder som ejendomsejere med en kommerciel og markedsorienteret forståelse for, hvordan man kan bidrage til at forbedre deres forretningsgrundlag. Fokus for virksomheder er ofte på hurtige resultater og økonomiske effekter såvel som på hensynet til den interne konkurrence i byen.
Det er vigtigt, at projektledelsen kommer ud og lytter til aktørnetværket så tidligt som muligt og fortsætter denne åbenhed undervejs i processen. Aktørerne i netværket vil ofte have kendskab til andre relevante og aktive ildsjæle, der kan bidrage til samarbejdet. Samtidig vil denne konstante uformelle kontakt give input til kontinuerlig relationspleje og idéudvikling.
Dialog med ejendomsejere
Ejendomsejere er væsentlige aktører i omstillingen af bymidterne, og kan have forskellig grad af engagement for bymidteudviklingen, afhængigt af fx tidligere traditioner for samarbejde. Derudover kan der være stor forskel på ejendomsejerne, som kan være alt fra internationale kapitalfonde til enkeltpersoner med en nedarvet familieejendom eller to. Fælles for ejendomsejerne er dog, at de opfatter deres ejendom som en forretning.
Ejendomsejerne vil ofte have erfaring med kommunen som myndighed i forbindelse med byggesager, men derudover have begrænset kendskab til de relevante kommunale kontaktpersoner. Det er vigtigt, at der findes en form for fællesnævner mellem ejendomsejerne og kommunen, som giver begge aktører værdi.
En bedre dialog med ejendomsejere kan åbne en række muligheder, herunder for at arbejde med tomme butikslokaler, forskønnelse og renovering af facader samt boligudvikling fx med fortætning af grunde og ejendomme. Et samarbejde med ejendomsejere kan også give brugbar viden om byens fremtidige udvikling, fx om muligheder for sammenlægning af butikslokaler eller fremtidige boligtyper.