Kommunerne varetager planlægningen af det åbne land. I kommuneplanlægningen skal kommunerne afveje og udpege de landskabelige bevaringsinteresser og værdier, og sikre at bevaringsværdige og større sammenhængende landskaber samt værdifulde geologiske områder friholdes for byggeri og anlæg, så landskabernes oplevelsesværdi bevares.
Det åbne lands sammenhængende og uforstyrrede landskaber har stor oplevelsesmæssig betydning og skal fortsat udgøre en væsentlig natur- og landskabsværdi. Det gælder fx
- Åbne kystlandskaber
- Ådalslandskaber
- Herregårdslandskaber
- Synlige geologiske formationer
- Landskaber med kulturspor.
Landskaberne i det åbne land er vigtige ressourcer for såvel den enkelte kommune som for Danmark som helhed. Attraktive landskaber har positiv betydning for den enkelte borger, fx i forbindelse med friluftsliv og forståelse af natur- og kulturgrundlaget.
Landskabsoplevelserne er især knyttet til særlige bevaringsværdier, men også hverdagslandskaber er en vigtig del af landskabsvaretagelsen.
Se også Miljøstyrelsens hjemmeside om ’Landskab’
Hvad skal kommuneplanlægningen sikre?
Jf. planlovens § 11 a, stk.1 nr. 16 skal bevaringsværdige landskaber og større sammenhængende landskaber udpeges i kommuneplanerne. Kommunerne kan bruge landskabskaraktermetoden til analyse af landskabsværdierne. Kommuneplanen skal også udpege områder med særlig geologisk værdi jf. planlovens § 11 a, stk. 1 nr. 17.
Påvirkning af landskabet
Udviklingen inden for energiproduktion, byudvikling, landbrug, skovbrug, infrastruktur og turisme fremskynder forvandlingen af det danske landskab. Desuden påvirker klimaændringerne kyst- og fjordlandskaber med erosion og oversvømmelse.
I benyttelsen af det åbne land er det vigtigt med et generelt fokus på, at nye anlæg og elementer udformes og placeres med henblik på at kunne bidrage til den landskabelige oplevelse.