European Urban Initiative (EUI) er et EU-program, der har til formål at fremme europæiske byers bæredygtige udvikling. Programmet giver danske byer mulighed for at søge støtte til:
- City-to-City Exchanges: Delprogrammet støtter studiebesøg og samarbejder på tværs af byer i EU. Det er muligt at få støtte til både rejse- og leveomkostninger og op til flere besøg i samme ansøgning. Der kan løbende ansøges via EUI’s hjemmeside.
- Innovative Actions: Delprogrammet støtter innovativ byudvikling, der med konkrete resultater kan vise vejen for andre byer i EU. De udvalgte projekter involverer typisk mange forskellige partnere (kommunale myndigheder, forskning, NGO’er og lokalsamfund). Innovative Actions medfinansierer 80 % af projektsummen op til 5 millioner EURO. Den fjerde og sidste ansøgningsrunde i denne programperiode gennemføres i 2025. Læs mere på EUI’s hjemmeside.
Der er også mulighed for at blive udvekslingspart for andre byer, der måske efterspørger netop jeres viden om bæredygtig byudvikling. Interesserede kommuner og organisationer kan oprette en profil på ’Portico’ eller kontakte Plan- og landdistriktsstyrelsens kontaktpunkt.
Programmet opererer under den fælles europæiske politik Urban Agenda for the EU (UAEU) og er en af EU’s store investeringer i at styrke byerne rundt omkring i hele Europa.
Læs mere på EUI´s europæiske side her.
Det danske kontaktpunkt
Plan- og Landdistriktsstyrelsen er udpeget som det danske kontaktpunkt for EUI-programmet. Kontaktpunktet har til opgave at udbrede viden om EUI-programmet, aktiviteter og ansøgningsrunder (calls) til byernes mange aktører. Det danske EUI-kontaktpunkt koordinerer løbende med kontaktpunktet for URBACT-programmet, som i Danmark er placeret i Erhvervsstyrelsen. EUI’s europæiske sekretariat ligger i Lille, Frankrig.
Læs mere på Danmarks EUI kontaktpunktside her.
EUI er innovativ bæredygtig byudvikling
EUI støtter byer og projekter af forskellige størrelser gennem en bred palet af indsatser. I EUI arbejder man med flere tilgange til at understøtte den bæredygtige byudvikling ved at:
- fremme innovative idéer og løsninger på byernes udfordringer.
- støtte lokale projekter, der udvikles i bredt funderede partnerskaber.
- dele viden og erfaringer på tværs af byer i EU.
- støtte implementering af gennemafprøvede urbane løsninger fra by til by i Europa.
Europa-Kommissionen har afsat et samlet budget på 450 mio. euro fra ERDF-midlerne (den Europæiske Fond for Regionaludvikling), som uddeles frem til og med 2029.
Siden bliver løbende opdateret.