Solenergi
I Danmark bruges solenergi på to måder: Solceller bliver brugt til at producere elektricitet, og solfangere bliver brugt til at opvarme bygninger og til at producere fjernvarme. Kommunal planlægning for arealanvendelse til solenergianlæg, dvs. solceller og solfangere, er vigtig, da det er tekniske anlæg, der ofte er meget arealkrævende. I planlægningen af solenergianlæg bør indgå en konkret vurdering og afvejning af anlæggets placering i forhold til fordele og ulemper.
Planlægning for placering af solenergianlæg
Kommunerne spiller en central rolle som planmyndighed, når det skal vurderes, hvor solenergianlæg kan opstilles på marker. Planloven indeholder ikke et specifikt krav om fastsættelse af retningslinjer og udpegning af områder til placering af solenergianlæg generelt, men der er krav om, at kommuneplanerne indeholder retningslinjer for beliggenheden af tekniske anlæg. Kommunerne kan vælge at fastsætte retningslinjer og foretage udpegning af lokaliseringsområder for solenergianlæg således, at interesserede kan se, hvor i kommunen det umiddelbart vil være muligt at placere solenergianlæg.
Bekendtgørelse om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land
Kommunerne spiller en central rolle som planmyndighed, når det skal vurderes, hvor solcelleanlæg kan opstilles i det åbne land.
I forlængelse af den politiske aftale fra juni 2022 om opfølgning på evaluering af planloven er udstedt bekendtgørelse nr. 440 af 3. maj 2024 om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land. Bekendtgørelsen trådte i kraft den 1. juni 2024.
Bekendtgørelsen stiller ikke krav om, at allerede vedtagne retningslinjer i kommunerne skal ændres. Bekendtgørelsen har til formål, at endnu flere kommuner vedtager retningslinjer og rammer for planlægning af solcelleanlæg i det åbne land. Kommuneplanens retningslinjer vedtages senest ved førstkommende revision af kommuneplanen. Bekendtgørelsen indeholder anbefalinger til alle kommuner om, hvilke hensyn kommuneplanens retningslinjer bør varetage.
Du kan læse mere om bekendtgørelsen her
Vejledning om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land
I tilknytning til bekendtgørelsen har Plan- og Landdistriktsstyrelsen den 6. december 2024 udgivet vejledning om planlægning for lokalplanpligtige solcelleanlæg i det åbne land. Vejledningen har til formål at hjælpe både kommunerne og solcelleopstillerne med at tage alle relevante forhold i betragtning, når de vil planlægge solcelleanlæg i det åbne land. Derfor beskriver vejledningen med bidrag fra de relevante myndigheder en lang række temaer. Det drejer sig om bl.a. de særlige regler i kystnærhedszonen, retningslinjer i kommuneplanen, beskyttelse af nabointeresser, hensyn til energiforsyning, natur, landskab og jordbrugsmæssige interesser og brug af lavbundsarealer.
Du finder vejledningen her
Eksempelsamling
Energistyrelsen har den 10. januar 2025 i tilknytning til vejledningen udgivet en eksempelsamling om kommunernes planlægning for solcelleanlæg. Eksempelsamlingen indeholder syv konkrete eksempler på, hvordan den grønne omstilling og udbygningen af solceller i det åbne land kan ske på en måde, der tager hensyn til bl.a. natur, landskab og naboer.
Du finder eksempelsamlingen her